Mnoho mamičiek sa už s výrazom imunologické okno vo svojom živote určite stretlo. Čo imunologické okno je a ako by malo vyzerať postupné zavádzanie alergénov, si preto vysvetlíme práve v tomto článku.
Imunologické okno – čo je to a kedy u dieťatka začína?
Ak by sme si tento výraz chceli vysvetliť zjednodušene, môžeme hovoriť o období v živote bábätka, keď ešte ono samo nie je schopné v dostatočnej miere vytvárať protilátky proti prijatým antigénom. Zároveň nastáva situácia, keď protilátky, ktoré prešli do jeho krvi počas tehotenstva, už takmer vymizli. To je dôvod, prečo sa toto obdobie nazýva imunologickým oknom. U bábätka ide o obdobie medzi ukončeným 4. a 7. mesiacom alebo 16. a 27. týždňom života. Je to jedinečné obdobie, keď je možné vytvoriť tzv. orálnu toleranciu alergénov. V širšom ponímaní (a tak to uvádzajú aj niektoré imunologické spoločnosti vo svete) je možné zaviesť alergény do stravy od ukončeného 4. mesiaca až do dovŕšenia 1. roka.
Treba však doplniť, že sa nerozprávame o zavádzaní príkrmov, ale o zavádzaní alergénov s cieľom predísť alergii v neskoršom veku. Preto je princíp trochu iný. Taktiež si treba povedať, že výskumy okolo tohto imunologického okna stále trvajú a v iných krajinách ponúkajú iné interpretácie a iné postupy. Často sa stretneme aj s tým, že v rôznych krajinách kladú dôraz na rôzne alergény. Tak ako sa u nás kladie dôraz na mlieko a lepok, tak sa v Severnej Amerike kladie dôraz na vajíčko a arašidy.
Aký postup je pri zavádzaní alergénov správny?
Môj osobný názor, ako detskej pediatričky, ktorý je však na druhej strane aj čisto logický, je ten, že ak by sme mali navodiť toleranciu na lepok, mlieko, vajíčko či arašidy, malo by byť možné rovnakým spôsobom a v rovnakom časovom úseku navodiť tolerancie aj v prípade ostatných potenciálnych alergénov.
Z ponúkaných možností, ako toleranciu navodiť, sa mi najviac pozdáva úplne jednoduchý postup, a to taký, že na začiatku ponúkneme dieťatku alergén (lepok, mlieko, arašid, vajíčko, zeler, jahody, citrusy), avšak len v minimálnom množstve. To znamená trošinku, omrvinku, tak na stretnutie, ochutnanie, obliznutie.
Ako na to? Úplne jednoducho. Keď budete večerať a vy budete mať na tanieri chlieb s avokádovou nátierkou, dáte dieťatku trošku z avokáda ochutnať, obliznúť. Síce avokádo nie je známe ako alergén, ale nie je pre nás bežné, takže by som sa k nemu postavila s opatrnosťou. Nabudúce, ak bude dieťatko pri vás a vy budete jesť napríklad jogurt, tak mu ho taktiež môžete dať obliznúť – samozrejme, jogurt by mal byť biely. A tak podobne.
Ako to bude čas ponúkať, tak budete dávať ochutnávať svojmu dieťatku rôzne alergény. A postupne mu z nich ponúknete viac a viac. Bez náhlenia a stíhania všetkých alergénov a všetkých zelenín či ovocia do konkrétneho mesiaca. Veľmi sa mi páči priestor, ktorý ponúka túto možnosť až do jedného roka. Najmä kvôli perfekcionistickým mamám. Keď budú vedieť, že majú dostatočne veľký časový priestor, budú všetko robiť s väčšou ľahkosťou a pohodou.
A čo je úplne najlepšie? Nechať svoje dieťa plaziť sa vám pod nohami v kuchyni či v jedálni. Všimla som si, pozorujúc nielen naše deti, že väčšinou práve vtedy zbierajú omrvinky všade tam, kde sa plazia. A čo s nimi robia? No predsa dávajú si ich hneď do úst. Ochutnávajú a oblizujú všetko, čo nájdu. A kedy sa deti plazia? Okolo siedmeho mesiaca. Zaujímavé, však? Aká je tá príroda dokonalá. Ani by sme nemuseli robiť výskumy, stačí len pozorovať naše deti.
Preto si myslím – nechajte zbierať deti omrvinky zo zeme v kuchyni. Veď doma na zemi nemáte ani týfus, ani rotavírus, ani šiestu detskú chorobu či chorobu ruky-nohy-ústa (teda pokiaľ ste si ich nedoniesli z dákeho detského kútika či škôlky a pod.). A samozrejme, verím, že kúsky orechov sa vám len tak po zemi nepovaľujú.
Chcem tým povedať len toľko, že ak na zemi nebudú rizikové omrvinky (v zmysle vdýchnutia), môže si vaše bábätko týmto spôsobom jednotlivé potraviny ochutnávať. Keď sa na tým zamyslíme, deti si vlastne týmto spôsobom regulujú imunologické okno samy. Samy si tiež navodzujú orálnu toleranciu a rovnako aj imunitu. To, čo zjete, rozložíte v ústach na čiastočky, spoznáte to a do budúcna sa vybavíte vedomosťou o tejto potravine. Ochoriete väčšinou z toho, čo vdýchnete. Avšak pravdou je, že sú aj gastrovírusy, ktoré vám spôsobia chorobu práve tým, že ich zjete, ale tých je, našťastie, menej. Vo vašej domácnosti však toto riziko takmer na sto percent odpadá.
A ešte malé zhrnutie na záver:
- Ak máte v rodine alergikov a najmä alergikov na potraviny, spíšte si rizikové potraviny a skúste ich bábätku postupne ponúknuť v období medzi ukončeným 4. a 7. mesiacom. Ak toto obdobie s niektorými potravinami nestihnete, môžete to skúsiť ešte do 12. mesiaca života dieťatka.
- Začínajte od maličkej omrvinky.
- Potravinu ponúkajte postupne pravidelne, avšak zároveň v nepravidelných intervaloch, znova a znova a vždy o trošku viac.
- S každou ochutnávkou pozorujte prípadnú reakciu.
Ak dieťatku ponúknete aj iné alergény, ktoré som v článku nespomenula, o to lepšie. Primárne som sa snažila zamerať sa na tie najzásadnejšie. Ostatné by som nechala na plazenie a ochutnávanie.
Ak sa vo vašej rodine alergici nevyskytujú, v princípe sa tým ani nemusíte zaoberať. No nechať dieťatko plaziť sa a popri tom aj ochutnávať omrvinky, samozrejme, môžete.
Autor: Mudr. Katarína Legrand z OKiDOKi pediatrickej poradne